Pazar, Haziran 27, 2010

TATİL ANILARI

Tatilimi bitireli iki haftayı geride bırakırken bayat bir tatil yazısı iyi olurmu? bilmiyorum. Ama! mademki içimden ne gelirse yazmaktı amacım, anılası birşeyler bırakmaktı, paylaşabilmekti ve unutulmamak içindi, "anıdır bulunsun" istedim...




Ortaca; Muğla'nın bahçelerin ve sokaklarının portakal ve limon ağaçlarıyla süslü güzel ve şirin ilçelerinden biri, ilk ve kalıcı durağımdı Ortaca. Can dostum, canım arkadaşım eşinin kaybından sonra yanlızlığın rüzgarıyla savrulmuştu bu şirin ilçeye. Ayrı geçen bir yılın sonunda sevgiyle kucaklaştık, saatlerce sohbet ettik, günlerce gezdik.
 

Ortaca, adı gibi Muğla'nın tüm güzel ilçelerinin ortasında olmasından km.ler kısalıyordu gezi yollarına. Özgürlüğü doya doya yaşıyabilmek için plan ve program yapmamıştık. "Nereye gidelim," ne yiyelim," "ne zaman gidelim,ne zaman dönelim," sözlerini ertelemiştik bu kısa tatil sürecinde. Kafamıza estiğinde otogarda buluyorduk kendimizi ve ilk hangi minibüs, nereye kalkıyorsa yolumuz orası oluyordu.




























Dalyan, ilk yolumuz oldu. Güzelliğinle beni her daim oraya çeken bir şey vardır. Bir zamanlar yerleşme hayallerimiz bile vardı bu begonvillerle dolu bahçelerin, karette karette kaplumbağalarının, gezi tekneleri turlarının, tarihe ışık tutan kral mezarlarının bulunduğu, her görenin ayrılmak istemeyeceği güzel ilçeye. Belli olmaz belki daha sonraları.




Köyceğiz'in uç tepelerinde bulunan 40 Km.lik ormanı ile muhteşem göl manzaralı Sultaniye kaplıcaları ve çamur banyolarında bulduk kendimizi ikinci sırada. Yüzümüze ve kollarımıza göstermelik gibi az bir çamur banyosu yaptık, açık havuzunda yer bulmak çok zordu, kükürt kokulu kapalı havuzu ise ormanın temiz havasından sonra çok boğucu geldiğinden kapısından bile girmeyi düşünmedik. Ormanında gezinmek, çam ağaçlarının kokusunu içimize çekmek, sessizliği doya doya yaşamak daha keyif vericiydi.











29 Mayıs özel bir gündü tatilimin içinde. Fethiye'de Çalış Karnavalının son günüydü ve ona katılmak çok istiyordum, bunu haftalar öncesinden planlamıştım. Çünkü orada hiç görmediğim ama sanal alemden tadığım ve çok sevdiğim dostlarla buluşacaktık. Sevgili Asortik Krep, Gülen ve Funda ile çok güzel geçen karnaval sonrası saatler, Çalış karnavalı, Mavi kuş standı, Çalış'da gün batımının verdiği huzur ve sanal alemden tamamen tesadüfi yeni bir dost (ki! en kısa sürede buluşacağımız) kazanmak benim için çok değerliydi.













Marmaris; Şehirleşmeye son hızla giden bir ilçe. Kalabalıklığı ve binaların çok katlılığa dönüşmesi eski güzelliğini kaybetsede yer yer eskiyi bulmak mümkün. Restore edilen eski yapıları, eski sokakları eski kokmasa da yine de ben eskiyim diyor. Ormanı yeşil, denizi mavi olan her yer benim için güzeldir. Marmaris'de bu açıdan halen çok güzel.




Göcek; Sadece gezmak, yeni villaları görmek, denize yakın olabilmek için sayamadığımız kadar yat geçmek, ulaşamadığımız Marinasına uzaktan bakmaktan ileri gidemediğimiz bir gezimizdi. Günü ziyan etmemek için erken dönerek Ortaca'da başlayan Çevre ve Turizm Festivalinde ve hatta Ortaca Belediyesinin misafirlerine ayrılan protokol koltuklarda bulduk kendimizi. Protokol koltuklarına da alışınca sonraki geceler bizim için vazgeçilmez oldu. Bu arada festivalin son gecesi sahne alacak olan Zülfi Livaneli'yi, bir gün öncesi dönüş biletime rastlamasından dinleyemedim ama benim için fazlaca bir kayıp değildi.














Köyceğiz gölü kenarında bulunan çay bahçelerinden birinde saatler süren sohbetimiz, geçmiş on yılın bilançosu, uzun sahilindeki yürüyüşümüz, sessizliğin, güzelliğin verdiği huzur ile geçirdiğimiz gün ise doyumsuzdu. Biraz fazlaca yediğimiz meşhur çiğ böreklerini eritmek için alacakaranlıkta otogara kadar yürümek de ayrıca çok keyif vericiydi. Köyceğiz'i ilk defa görmüştüm ve de çok çok sevdim diyebilirim. (Acaba yerleşmek için orayı mı seçmeli?)



Çalış'ta bir gün için sözleştiğimiz üzere Fethiye'ye Sevgili Gülen'e davetliydik. Sondan bir önceki durak oldu Fethiye. Sevgili Asortik Krep ve sevgili Gülen'le çok özel ve de güzel bir gün geçirdik. Konuşmalarımız bir daldan bir dala atlayarak sanki saatlere çok şey sığdırmak istercesine geçtiğinden ayrılırken devamı için "Bir gün yine inşallah." dedik. Dönüş yolumuza Gülen'in katılımıyla güzel Fethiye'yi bir çay bahçesinden sahilini seyrederek tamamladık.











Sarıgerme; Dalaman ve Dalyan ortasında belkide dünyanın en ince kumuna ve en uzun sahiline sahip güzeller güzeli bir ilçe. Hilton ve Pegasus otellerinin ve daha başka beş yıldızlı otellerin bulunduğu bu ilçede yerli turiste raslamak çok zor. Yabancı turislerin akını bu ilçeyi yabancı yapmış Türk halkına. Yerli halkı da evlerini apart'a cevirmiş daha iç kısımlara çekilmiş. İnce kumu, uzayan sahili ve masmavi denizi ile belediye plajı anlatılmaz güzellikte. Plajın üst kısmı rengarenk çiçeklerin, heybetli ağaçların, halı misali çimlerin bulunduğu muhteşem bir parkla tamamlanmış. Parkta bulunan küçük hayvanat bahçesinde rastladığımız ve aynı zamanda güzelliğini sergeleyen tavuş kuşlarının fotoğraflarını çeksemde, ürkütmemek amacıyla çok uzakta olduğumdan ne yazık ki net bir fotoğraf yakalayamadım. Bu plajda sabah yedi, akşam yedi arası hiç bıkmadan durulabilinir.





Bu arada deniz suyu daha girmeye sıcaklığı çok elverişli olmadığından gezimiz boyunca denize giremedik ama ayaklarım nasibini aldı.
Güzel bir tatil di (veya gezi mi diyeyim), tadı damağımda kalan. İyidir yine de ağızda kalan tad, yutma aşamasına gelince ağızdan tad giderse bir işe yaramaz belkide:))


21 yorum:

Çınar dedi ki...

Çok güzel bir gezi olmuş. Hem eski dostla birlikte hem yeni ama zaten bloglardan çok iyi tanıdığımız dostlarla yüzyüze olmak harika. Beni de unutmayıp telefonla aramanız ayrı bir hoşluktu:)

Fotoğraflar çok güzel.

Sevgiler canım

mavi dedi ki...

Ne kaddannn mikkemmell bir tatil olmuş ya...Denize girmiş olsaydınız inanıyorum ki Ablacım, bu kadar gezemeyebilirdiniz. Deniz kaçmıyo yazında başındayız. Kıskandım vallaha Asortik krep ve Gülen hanımla tanışmanızı.

A-H dedi ki...

ne guzel gorunuyor sefaniz olsun :)
guzel gezmissiniz bende cok severim fethiye, dalyan taraflarini.

Deliler Teknesi dedi ki...

Güzel bir gezi olmuş... O yöreler gerçekten çok güzel... Zaman zaman gizemli bir duygu beni de Fethiye'ye çağırır... Oraya her gidişimde braz hafiflemiş hissederim kendimi hep... Selam ve hürmetler.

Asuman Yelen dedi ki...

İki haftaya ne çok yer sığdırmışsın arkadaşım.Verimli ve dinamik bir gezi olmuş belli.80 li yıllarımı hatırladım.Resimler de çok hoş. Bunu ihmal etmeyip yılda en az bir kere tekrarlamak gerekir.Bu hepimiz için geçerli. Sevgiler...

icimdeki yolculuk dedi ki...

harika bu kadar kısa sürede bu kadar yer.ablacım kısa sürede olsa seninle tanışmak yanyana olmak benim için anlatılamaz..

Pusulasız Hayat Kitap Sesleri dedi ki...

O taraflara gitmeyeli nerdeyse yirmi yıl oldu.
Ben bir de Sedir Adası'nı çok sevmiştim, Ortaca'yı, Dalyan'ı Marmaris'i özledim.
Bu yaz gitsek mi ne yapsak Ege'ye imrendim Nur'cum.
Oh ne güzel ne iyi etmişsin gidip gezmekle.
Sevgilerimle...

bilge dedi ki...

nisan ayında sevgili dalgaları aşmak arkadaşımla oradaydık harika yerler bende 15 yıldır görmüyordum arkadaşımı yine oralara gitmek isterim ...güzel bir gezi olmuş sevgiler..

Selma Er dedi ki...

ne mutlu..çok güzel bir gezi olmuş..harika fotoğraflarınız ve anlatımınızla bizlerle paylaştığınız için teşekkürler..dalyan'a gitmeyeli yıllar oldu..hepsi çok sevdiğim yerler..göçek'i hiç görmedim..eminim çok güzeldir..sevgiler..

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Çınar'ım,
teşekkürler canım, seni unutmak mümkünmü canımın için. Fotoğraflar daha çoktu aslında Çalış karnavalını fotoları falan da vardı ama sıraya koymak için fazlaca uğraşında kayboldu, bende anlamadım hangi köşelere gizlendi:))

Şeniz'cim,
haklısın güzelim eğer denize girmiş olsaydık gezmeye zaman kalmayacaktı. Kıskanma canım birgün senide alır gidiveririz belki yine oralara.

A&H
gerçekten benim içinde çok güzel bir tatil oldu canım. Hele dalyan gerçekten sevilmeyecek yer değil.

Sevgili Kaptanım,
böyle hitabım seni rahatsız ediyormu bilmiyorum ama benim hoşuma gidiyor, yabancılaşmış hissetmiyorum kendimi.
Haklısın Fetiye'ye gidilir ve hatta yerleşilir. Asortik ve Gülen'in de bana bu konuda teklifi çok ciddi idi:))


Asuman'cım,
canım arkadaşım, gerçekten heryıl bunu yapmak gerek. Yoğun kışı daha rahat geçirilebilinir o zaman. Ama böyle gezi olmalı daldan dala atlayarak dimi.

Funda'cım,
bende seni tanımaktan çok mutlu oldum, gerçi az oldu, inşallah başka sefere. Çok güzeldi seninle, sizinle geçen saatler.

Özlem'cim,
Fethiye ve Muğlalılar asla kendilerini egeli demiyorlar bende ege diyorum hayır akdeniz diyorlar.
Aslında bence siz akdenizli oraları ege.
Size yakın nasılsa, git gerçekten çok çok güzel yerler ben bile şimdiden özledim canım.

Bilge'cim,
gerçekten mi 15 yıldır görmemiştin arkadaşını ve o dalgaları aşmak mı oluyor.Ne güzel olmuştur kimbilir eski bir arkadaşla oralarda. "Yine gitmek" haklısın yine gitmek bende isterim. Bu kadar çok isteyen varken hep birlikte neden olmasım!!!

Sevgili Selma,
"Harika fotoğraflar" sözü çok hoşuma gitti çok teşekkür ederim. Daha çok çektim de bazıları kayboldu ama aslı elimde, tabi kendimce çektim profösyenel değil. Dalyan yine aynı değişmeyen bir yapısı ve de çok güzelliği var.
Göcek çok güzel gerçekten ama yapısal özelliği gittikce değişiyor. Ben daha önce gittiğimde kendime çok yakın bulmuşken bu sefer benden çok uzakdı.

Hepinize çok teşekkürler ve sevgiler...

NzlGl dedi ki...

Sevgili Nur hanım

Resimlere bakarken kendimi oralarda hissettim. Ve açıkçası bu duygu beni çok mutlu etti.
Gezinizin güzel geçtiğine memnun oldum. Darısı başka güzelliklere diyorum.
Sevgilerimle

bilge dedi ki...

sevgili yaşamın kıyısından biz fethiyeye dalgaları aşmakla beraber gittik.
ordaki arkadaşımız ortak bir arkadaşımızdı ve 15 yıldır görmüyorduk.. dalgaları aşmakla senede 2-3 kez görüşürüz..sevgilerimle..

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

NUR'CUĞUM NE GÜZEL BİR GEZİ OLMUŞ. İNAN FOTOĞRAFLARA BAKARKEN O ÇİÇEKLERİN , AĞAÇLARIN VE DENİZİN KOKUSUNU İÇİMDE HİSSETTİM. GÜNEŞLİ PIRIL PIRIL YERLERDEN SONRA YAĞMURLU BİR ŞEHRE GELMEK ZOR OLMUŞTUR DEĞİL Mİ?

KUCAK DOLUSU SEVGİLER !

Arzu Sarıyer dedi ki...

Yurdumuzun cennet köşeleri.Ne güzel gezmişsiniz .Selam ve sevgiler.

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Nazlı'm,
teşekkürler canım, bende dilerim.

Sevgili Bilge,
demek ki hep birlikte Fethiye turu yapabiliriz..

Zühre'm,
canım benim haklısın gidiş ne kadar güzelse dönüş de o kadar zor oluyor hele döndüğümden beri yağan tonlarca yağmurdan sonra.

Gökçe7
hoşgeldin, çok teşekkür ederim. Gerçekten yurdumuz cennet hemde her bir köşesi.

Hepinize yürekten sonsuz sevgiler...

Gülen Tezer dedi ki...

Yaşam guru'm, Nur annem; belediyenin düzenlediği Turizm Festivali'nin lafımı olur sizin gezdiğiniz yerlerin yanında? Bundan sonra ünvanlarının yanına 'Muğla Fatihi' ibaresini de eklememiz lazım. Belgin'im geleceği günü iple çekiyorum ama Belgin'imden önce gelirsen itirazım olmaz ve çok sevinirim. Öyle üç saat kalıp gitmek yok ama bu sefer.
Öpüyorum canım Nur annem..

gülsen VAROL dedi ki...

Sevgili Yaşamında kıyısında.. can dostum.. gerçekten yaşamın kıyılarında dolaşmışsın.. Ve o tüm güzellikleri o nefis anlatımınla sunmuşsun.. Kıskanma hissini hiç tanımadığım için kendimde bir eksiklik olduğunu düşünmüşümdür hep.. Ama ilk defa "ah... ben de olsaydım şu üç güzelin arasıda" diye iç keçirirken.. baktım ki... kıskanıyorum ortamı!!
Tekrarı nasip olsun.. tekrarında ben de olayım!!!:)) E mi?

YeMeK vAkTi dedi ki...

Muğlaaa emekli olunca yaşamak istediğim tek şehir.Ne güzel dinlenip gelmişsiniz aortikle vs buluşmuşsun süper:)

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

en sevdiğim 3 şehirden biri ve en sevdiğim beldeleri oradadır..
İstanbul- İzmir- Muğla

belki bir gün, bir yerde...
neden olmasın ?

sufi dedi ki...

Can dostum ;
Sen Gülen'le Asortik kreple Fethiye Marmaris Dalyan Göcek gez, dostlarla buluş ve ben seni kıskanmayayım. Yok öyle şey!Olsun can kuşum Allah içine sindirsin belki birgün o isimlerin arasında beni de sayarsın kim bilir sevgilerimle.

yoncacamoglu dedi ki...

Sevgili Nur ablam
iyiki sapancaya gelmis ve sizi tanimisim.Degerli yorumlarinizi paylasip beni rahatlattiniz.
hersey gonlunuzce olsun..
sevgiyle kalin...
woodpainter-yonc@

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...