Perşembe, Kasım 20, 2008

DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ


Bugün dünya çocuk hakları günü. Tüm çocuklarımızın doğal haklarına sahip olmasını dilemekten başka ne yazık ki elimden fazla bir şey gelmiyor.
Doğal haklarının en büyüğüdür SEVGİ
*
Sevgi ile beslenen çocuklarımızın yarınları ne denli sağlam olursa, sevgisiz büyüyen çocuklarımız yarın içi kayıp demektir.
*
Çocuk istismarlığının gittikçe çoğaldığını, haklarının acımasızca ellerinden alındığını, eğitimlerine olan saygının azaldığını görmemek mümkün değil.
Haklarına kavuşamayan çocuklarımız ve doğal olmayan "hak olarak görülen" haklara fazlasıyla sahip çocuklarımız ne denli mutlu olabilirlerki?
*
Fazla birşey istemez çocuklarımız.
Küçüktürler, korunmaya muhtaç. Sevgi isterler, başlarını sevgiyle dayayabilecek bir kucak, çocukluklarını yaşayabilmek için sevgiyle uzanan bir el.
Sağlıklı olabilmek için beslenme, korunmak için dört duvar.
*
Aslında bu konu yazmakla tükenmez. Ciltlere sığmayan yazılar ne yazık ki gerçekleri değiştirmeye yetmedi.
Şiddete, tacize maruz kalanlar...
Acımasızca dünyaya getirilip terkedilenler...
Eğitimden yoksun bıraktırılıp çalıştırılanlar...
Sevgi yerine parayla sarılanlar...
Görmezden geldiklerimiz...
Sırtımızı çevirdiğimiz...
Bunların hepsi bizim çocuklarımız değil mi?
*
İstanbul'un orta yerinde, evlerini yıktıkları bir mahallenin tüm çocukları, üç yıldır korunmasız bir çadırda yaşatılıyorsa!
***
Dünya çocuk hakları bildirisi:
Her çocuk bu bildiride belirtilen haklardan yararlanmalıdır. Hiç bir çocuk ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal inanç nedeniyle ayrı tutulamaz.Her çocuk korunacak ve özel bakım görecektir. Çocuğun iyi koşullar altında, zihnen, bedenen gelişmesi sağlanacaktır. Buna ilişkin düzenlemeler yasalarla güvence altına alınacaktır. Bu amaçla hazırlanacak yasalarda çocuk yararına olacak durumlar göz önünde tutulacaktır.Her çocuk doğduğu andan başlayarak isme ve yurttaşlığa hak kazanmalıdır.Çocuk, sosyal güvenlikten yararlanmalıdır. Sağlıklı büyüyüp gelişmesi için gereken her çaba gösterilmelidir.Sakat çocuklar için özel bakım ve eğitim uygulanmalıdır.Çocuktan sevgi esirgenmemelidir. Ailesi olmayan ve yoksul çocuklara özel ilgi gösterilmelidir.İlkokul eğitimi parasız ve zorunlu olarak çocuğa sağlanmalıdır. Çocuklar genel bilgilerini arttıracak, yeteneklerini geliştirecek toplumsal sorumluluklar yüklenecek biçimde eğitilmelidir. Çocuğun eğitiminden sorumlu kişiler eğitime, öğretime ayrı bir özen göstermelidir. Çocuk; bir tür eğitim olan oyun oynamak ve dinlenmek olanaklarına sahip olmalıdır. Yöneticiler çocuklara bunları sağlamalıdır.Sosyal yardım ve korunma konusunda çocuk ilk düşünülen olmalıdır.Çocuk her tür kötülük ve sömürüden korunmalıdır. Çocuk, her ne biçimde olursa olsun alım satım konusu olmamalıdır.Çocuk ırk, din ve insanlar arasındaki ayrılık yaratan baskılardan titizlikle korunmalıdır.

12 yorum:

cinar dedi ki...

Keşke demekten başka bir şey gelmiyor elimden. Yakınımızdaki çocuklara bakabiliyoruz sadece. Onları koruyabiliyoruz. Gözümüzün bile görmediği kötü durumda olan o kadar çocuk var ki. Şiddete, tacize, fiziksel ve psikolojik sarsintiya ugrayan çocuklardan büyüdüklerinde dürüst, kendisini ve ülkesini seven ve hizmet eden birine dönüşmesini bekliyoruz bir de.. Ne desem bilemedim yani :(

Yeni şablonun hayırlı olsun bu arada. Mavi mavi, deniz gibi insanın içini ferahlatıyor :)

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Hepimizin en hassas olduğu konu galiba bu. Umarım, bütün çocuklar hak ettiklerini alabilsinler diyeceğim ama... Kocaman bir "?"

Haccecan dedi ki...

Bloğunuzun yeni yüzü hayırlı olsun Nur ablacığım, güzel olmuş...
Yazılarınızda her zamanki gibi güzel ve doğru. Ancak;
Doğruları söylemenin vakti geçti, artık doğruları yapmanın vaktidir.. Bloğumda yayınladığım "Haydin Yardıma" adlı yazıma ilgilerinizi bekliyorum. Sevgilerimle.
Karanlığa küfretmek çözüm değil, bir mum yakmalıyız, Hep birlikte...

Primarima dedi ki...

İstanbul'un orta yerinde, evlerini yıktıkları bir mahallenin tüm çocukları, üç yıldır korunmasız bir çadırda yaşatılıyorsa!
demişsiniz onları dolu dolu gözlerim ile izledim çok üzüldüm.Nasılda gözyaşları döküyordu nasılda okumak istiyordu.Hiç mi uzanacak el yok?Yardım edebilecek hiç insan yok dedim içimden.Ama tek başına bişeyler yapılamazki.Birlik olmak lazımda o birliği nerden bulmak lazım.Yazınız çok anlamlı ve çok düşündürücü.
Sağolun.

Aylin Ünlü dedi ki...

Tüm çocukların kendi geleceklerini en iyi şekilde hazırlamasını ve haklarını en iyi şekilde savunmalarını diliyorum amabu yönlendirmeler doğrultusunda kocaman bir muamma oluyor.

Paylaştığın için teşekkürler...

sufi dedi ki...

Canım arkadaşım,
Söylenmesi gereken herşeyi ne de güzel söylemişsin.Ancak ellerimiz en yakınlardan en uzaktakilere ulaşabildiği kadar ulaşıyor ancak.Birde kimin başını okşuyorsak tüm dünya çocuklarının başını okşadığımızı imgeliyoruz hepsi bu kadar.Sevgilerimle.Dilek

Mehtap dedi ki...

Çok güzel şeyler yazmışsınız.Çocuklar bizim en değerli varlıklarımız.onları kendilerine özgüvenli,topluma,kendilerine faydalı,sevgi dolu,sağlıklı ve de başarılı bir birey olarak yetiştirebilirsek ne mutlu bize.Çocuk istismarı ise maalesef toplumsal sorun.Umarım çocuklarımız sevgi dolu daha güvenli,sağlıklı ve de barış dolu bir dünya da büyüsünler.

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Sevgili Dostlar,
Sizde çok güzel şeyler yazmışsınız.
Sanırım duyarlı insanların en hassas olduğu konu bu.
Ve ne kadar çırpınsak ancak düşünüyor ve yazıyoruz.Elimizden başka bir şey gelmiyor.
Hepinize çok çok sevgiler...

Sanem dedi ki...

Dolu dolu bir yazı olmuş yine. Eline sağlık. Bu arada, yeni şablon hayırlı olsun Yaşamın Kıyısında. Uğrayamıyordum uzun süredir. Şimdi gördüm. Sevgiler..

Admin dedi ki...

Ellerine saglik Canim Arkadasim,
bir kez daha bilenler, bilmeyenlere anlamayanlara hatirlatmis ve izah etmis olsun.
Mutlu gunler dilegiyle, sevgi dolu kal.

Adsız dedi ki...

terbiyesiz şeyler yamıyalım

Miras Avukatı dedi ki...

Çocuklar en değerli miraslar...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...