Cuma, Aralık 10, 2010

BAŞLIKSIZLIK


Artık iyicene inanmaya başladım, hepimizin alnında aptal damgası var da! bizler bilmiyoruz. Herkes karşısındakine baktığında bu damgayı görüyor ama aynaya baktığında kendi alnındakini görmüyor. Karşısındakini aptal zannedip kandırmaya çalışanlar, kendisini aptal görüp de kandırmaya çalışıldığının farkında bile değiller. (Şuraya istisnalar kaideyi bazmaz diyelim de ayıp olmasın.) İnsan kendi kendisinin aynasıdır demişler ya büyüklerimiz, doğru demişler geçmiş zaman için ama bugünleri görselerdi böyle ulvi bir sözü söylemezlerdi sanırım...

Eşlimle bir yere gitmemiz için taksiye bindiğimizde söz trafikten benzine kaydı ve eşimin "benzin de 4 lirayı geçti hacım" demesi üzerine sürücü hacımız "bana ne arabası olan düşünsün" demez mi? Dilimi tatamayan ben "ne yani siz su mu yakıyorsunuz?" dediğimde hacım pişkin pişkin sırıtıp, o alnımızda ki aptal damgasına bakıp "benimkini yolcular ödüyor" dedi ve çıktı işin içinden. Sürücüler hep bu alnımdaki damgayı görüyor nedense, çoğu kez bana gece tarifesi açarlar, hatta bir keresinde 50 lira verdiğimde elçabukluğu ile parayı değiştirip 5 lira verdin diye iddia eden bile oldu. Hesap kitap konusunda çok iyi olduğumu bilen ben tereddüt bile etmedim ama ne kadar diretsem nafile, "yavuz hırsız evsahibini bastırır" misali "aman" dedim. Şimdilerde zaten "yavuz hırsız ev sahibini bastırır" modası da var ya! yavuz olan kazanıyor...

Alışveriş için markete girdiğimizde promosyon reyonları vardır hani koca afişler bastırırlar, sarı etiket koyarlar, işte ayrıcalıklıdır promosyon yaptıkları ürünler. (Bu ürünler aslında ya tarihi geçmiştir yada geçmek üzeredir.) İhtiyacımız olan ürünlere hevesle yaklaşır toplarız sepetimize, promosyonu olmayan ihtiyaçları da alırız yanısıra. Eh! ev ihtiyacı, bitmiyor ki zaten. Kasaya geldiğimizde, eğer barkot etiketi okuyan ekrandan gözümüzü ayırırsak yandık. Çünki reyon etiketi ile kasa bilgisayar etiketi aynı değildir. Çoğu kişi ekrana bakmaz, bakamaz aceledir kasadakinin işi, sırada bekleyen vardır, kart çekimi falan filan. Çoğu markette, çok ürünler reyon fiyatı ile kasa fiyatı tutmaz, her nedense kasa fiyatı daima daha fazladır.
Hepimiz evimize ambalajlı ürün alırız, bir kg.lık ya üç kg.lık yada çeşitli ve yine hepimiz biliriz ki aldığımız ürünü tartsak belirtilen kg.da değildir. Kime, nereye, nasıl müracaat edelim bilsek de sonunun olmadığını da biliriz. Hadi ambalajlı ürün olmasın ekmeğimiz bile eksik gramajlıdır, pazardan aldığımız sebzemiz meyvemiz de.
Ben çöplerimi ayrıştırırım ama cam,kağıt,pet olarak ayırmam da hepsini aynı torbaya koyarım. Çöp toplayan gelir açar benim poşeti alır içindeki camı yada topladığı başka geri dönüşümü, geri kalanı döker açıkcana çöpe. İyide be çocuğum işine yaramayanı niye çöpe açıpta dökersin, sende mi alnımı okuyorsun?

Akşamları otururuz tv. karşısına dizimiz vardır seyredeceğiz. Eskiden soba üzerinde kestane yapardık, şimdi böyle bir lüksümüz olmadığı için dizilerle eğlenmeye çalışıyoruz. Dizi ilk yayına başladığında iyi gider, iki-üç hafta, yazarı da iyidir seyredilir deriz, ya sonrası! Bir sokağın başındadır kızcağız, sonra yürümeye başlar gideceği 100 metre falan, aman allahım! üç hafta, beş hafta yolun sonu gelmiyor birtürlü, üşümüştür hırka giymeye kalkar, yok anam yaz gelir daha hırkaya bile ulaşamaz. Eee seyretme, tamam seyretmeyeyim de bu seyredenlerin gerçeğini değiştirmiyor ki! Hani o alnımızdaki varya 15 dakika dizi, 25 dakika reklam, üç haftada yürünen bir sokak la istemesekte "biz sizi öyle görüyoruz" denmekte.
Hele ki tartışma programları, tartışılmayan-kavga etmeyi sağlayan programlara dönüştürüldü. Yapımcılar kim kimle iyi kavga eder onları arayıp buluyor (tabi reyting uğruna) bizi de tartışma programı izlediğimizi izliyoruz sanıyorlar. Hani alnımızdakinden ötürü.
Ne yazık ki! bu örnekler istediğimiz kadar çoğaltılabilinir.

Aslında herkes herkesi kandırdığını sanırken, kimse kimseyi kandıramadığının farkında bile değil. Neden?
Yumurta azmı yiyoruz acaba? yani protein açısından...

20 yorum:

Balkahveden sevgiyle dedi ki...

merhaba,
dörtdörtlük haklı bir serzeniş yazısı olmuş,kendi adıma utandım okurken ,nasıl insan sınıfına koyacağız bunları...

noyumberry dedi ki...

Ağzına sağlık Nur hanımcım:)
Yerden göğe kadar haklısınız..
artık eski saflık eski temizlik
kalmadı..Bu da günümüzdeki a dan z ye her şeye yansır oldu..
Bu gidişle yumurta da bizi kurtaramıyacak:D
Sevgiler..

Adsız dedi ki...

Çok güzel yazmışsınız.Allah sonumuzu hayır etsin.sevgilerimle.

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Balkahve'm
Zaman zaman çok sıkılıyorum bu durumdan, kabullenmek benim de ağrıma gidiyor inan, belki bu yazı biraz olsun dışa vurumdu.

Tülay'cım,
A dan Z ye di mi herşey birbirini tetikleme ile gelindi bu duruma. Başlksızlık işte!!!

Kamikaze,
haklısın canım, tek sığındığımız tek güvencemiz o artık.

Sevgilerimle...

sünter dedi ki...

Nur ablacim bütün yazdiklarinda o kadar haklisinki...
pazarlama taktikleri diye insalari nasil kaziklayacaklarinin egitimini aliyorlar.
Benzine gelen zam bütün ürünlerede yansiyacak.O taksici abinin dedigi gibi nasil olsa müsteriler ödemiyecek kendi cebinede yansiyacak.
televizyona gelince ben artik izleyemiyorum. Biktirdilar.
Dün aksam alman TVsini actim oh dünya varmis. Keyifle bir sohbet izledik.sonrasinda esimle bundan sonra türk kanallarina bakip sinirlerimizi ziplatacagimiza alman tv sini izlemeye karar verdik.Tanidigim bir cok kiside ayni fikirde. Git gide türk televizyonundan uzaklasiyor.



Sevgiler

Pusulasız Hayat Kitap Sesleri dedi ki...

Biz tepkisiz bir ulus olduk Nur'cum. Tepki vermezsek aptal sanılırız tabii.
Allah hayır etsin sonumuzu kalmenie sağlık ...

Tabiat Ana dedi ki...

sevgili Nur abla şu markette kasadan geçerken dikkatli olmak konusuna tamamen katılıyorum.Geçenlerde başıma geldi.Genelde fiyatları tek tek hatırlayamıyorum tabi toplu alışverişlerde, ancak geçen gün son anda eksikliğini hatırladığım bir ürünü sepete atarken fiyatıda aklımda kalmış şans bu ya kasiyer kızda tam toplam hesaba bakacağım zaman son olarak o ürünü geçirdi.Aklımdakinden farklı bir fiyat yazıyordu.İtiraz ettim fiyatı o değil şu diye arada 1 liramı ne farkediyordu.Önce kasiyer kız sanki 1 lira çokmu önemli ne olacak sanki gibi bir laf etti ve ödemem gerektiğini söyledi.Yeri geldiğinde 1 lira değil 5 lira da önemli olmaya bilir ama hiçbir market kasası 1 kuruş eksik almıyor bizden o ne olacak.Sırada bekleyenlerin suratı asıldı bu konuşmalar olurken.Neyse ödedik ben doğru rafa gittim gördüm ki haklıyım.Danışmaya gittim.Evet 1 lira için gittim çünkü yıllardır oradan alışveriş yapıyoruz 1 lira önemli olmayabilir ama ya yıllardır 1'er liralarımız alınıyorsa ne yapacağız(ki ben artık hiiiiç güvenemiyorum.)Danışmadaki görevli yardımcı oldu.Ödemeyi yaptığımız kasadaki kız geri 1 liramı öderken acıklı acıklı baktı yüzüme uğraştırdığım için.Bende oldummu sinir küpü Barış sakinleştirdi Allahtan da çıktık.Hakkını aramamaya, arayana da garip davranmaya alışkın bir millet olduk doğrusu.
Ben her sabah bir yumurta yediriyorum Doğa'ya o bari kurtulsun :)
sevgiler....

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ah farkındalık..
gözünü seveyim !!
her şeye dikkat etmeye gayrete diyorum , hakkımı hukukumu son kuruşuna kadar arayana dek.
bende kuruşlara takığım. nasıl uğraşıyorum bir bilsen.
kuruşlu fiatlar konmuş, ama para iadesinde fazlası onlarda kalıyor !!
ne çene ne çene yapıyorum mağaza müdürleriyle.
peki ozaman diyor, sebze reyonuna gidip 1 elma- ! bir soğan ! 1 her neise fazla alıp geçiğ gidiyorum kasadan !!
ee devir hesap devri !!!!
YOK ÖYLE YAĞMA !
:)))))

SEVGİLER CANIMIN İÇİ.

sufi dedi ki...

Bütün suç yumurtanın zaten candostum.Bizler az yiyoruz ya da yediğimiz yumurtalar artık yumurta değil.Başlıksız olsak da bir kocaman bizi düşünen padişahımız var ya dostum sen başlıklı olmuşsun olmamışsın kime ne? "parayı veren düdüğü çalar" demiş Nasrettin hoca. Sende başını ört, Allah'ı bırakıp da eğil kendini Allah sananların karşısında "padişahım çok yaşa" de gör bak nasıl hizmet ediliyor sana da.Sevgilerimle.

Asuman Yelen dedi ki...

Nur'cum, bir anda aklına geliverip saydığın aksaklıklar bunlar. Her birimiz birer o kadar daha ekleyebiliriz biraz düşünüp. Her gün de çığ gibi büyüyor. Sebep: Boşvermişlik, bilgisizlik. Buna çözümsüzlüğü de eklersek. Durum gerçekten umutsuz arkadaşım.
Güzel bir hafta sonu geçirmeni diliyorum...Sevgiler...

Sis dedi ki...

Güzel bir isyan yazısı olmuş.Doğru söze ne denir ...

gülsen VAROL dedi ki...

NE KADAR KİBAR BİR KADINSIN... NE KADAR ASİL BİR KARAKTERE SAHİPSPN SEVGİLİ NUR.. VALLA DOĞRU.. BEN OKURKEN BİLE ÖYLE SUNTURLU SAYGILAR SUNDUM Kİ, BU KONULARI YAZMAYA CESARET EDEMEYİŞİM BU YÜZDEN.. O NEDENLE BEN HABERLERİ İZLEMEYEN ... SADECE 2-3 DİZİ İLE İKTİFA EDEN.. VE MAALESEF ARTIK EVİNE GAZETE BİLE ALMAYAN ..OT GELMEMİŞ OLSA DA SAMAN GİTMEYE NAMZET OLAN BİRİSİYİM..

Çınar dedi ki...

Ben de kasa başında aynı isyanları yaşayıp, itirazımı ilettim birkaç kez, beş kuruş, ya da yanlış hesaplama için. sonunda "deli mi ne" bakışlarına maruz kalma pahasına. Ve ne yazık ki çözümsüzlüğün farkındayım,
"Tuz kokmuş" derdini kime anlatacaksın ki.

Yumurta yemeliyiz, hem de çift sarılısından. Belki o zaman aklımız başımıza gelir:)

Sevgiler canım

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Sünter'cim, gerçekten eğitim almaları gerek yoksa bu denli dolap çevirmek kimsenin aklına gelmez gibi geliyor bana.

Özlem'cim, gayet tabi tepki hiç yok, nasıl sindirildiysek?

Tabiat'ım, olması gereken zaten bu, utanıyoruz hak aramaya. Herkez bu yaptığını yapsa! ben daima barkot okurum gerçi benim mesleğimle ilgili sorunum var hesap kitabı daha çok uzaktan yaparım. Eşim daha kasaya gitmeden sorar ne ödeyeceğiz diye, çok tastladım çok kişi bu durumdan habersiz ne yzaık ki.

Canımcım, pamuk şekerim bilmezmiyim ben kardeşimi, kuruş hesabı değil yapılan hak hesabı hak!

Can dostum, canım dostum benim yani düşünmüyor değilim de ne elim ne de dilim varıyor. Hem sen bizi düşünme biz yumurtanın hasını yedik be gülüm:)

Asuman'cım, güzel arkadaşım boşvermişlik, bilgisizlik bir yana birde burnumuz düşse eğilip almayız, gurur yaparız. Gurur yapılacak onca şey varken.
Benden de güzel bir hafta sonu sana canım. Bu hafta sonu benim için gerçekten güzel olacak. Yeğenimin çeyizlerini götürüp yerleştireceğiz.

Sevgili Sis, galiba yazarken yoruldum da kısa kestim oysa daha ne isyanlar bir bilsen:))

Güzel öğretmenim, en sevmediğim huylarımı söylemişsin ya ben de dertlişyim bu huylardan, birde biliyormusun kendi kendime bile şöööööle rahatlayacak sözleri bile sarfedemem. İçimde büzüşür kalır.
Eşime bazen derim "bir güzel kavga etmek gerek" eşim atılır hemen "sakın sen kavga edince iltifat sanıyorlar"
Baba mirası:)

Çınar'ım,
biz yumurtaların hasını yedik, yemeyenlere yedirelim:)
Sende mi kuruş hesabını yapıyorsun, ne olur devam et yanlız olmadığımı bilmek iyi gelir.


Hepinize sevgiler ve güzel bir hafta sonu dilerim. Kış ama kış haftasonları da güzel olur.

Adsız dedi ki...

ne demişler zengının parası zuyurtun çenesini yorar.bizlerde buradan boşu boşuna zaman harcıyoruz birbirimizi kışkırtaraktan.önemlı olan bir çözüm bulmak tabi bu da nafile.ALLAH yardımcımız olsun.

ezgilimelodi dedi ki...

Rastgele seyrettiğim bir haberde,hakkını aramak isteyen bir bey,deterjanın üzerinde yazan kilogramdan daha düşük bir dolum yapıldığını ispatlamıştır.
Çalışan her kişi azar azar işinden kaytararak gelecek olan insanın üzerine yıkar işi.
Çok haklısınız,örnekler çoğaltılabilir...
Hortumlayanlara isyan edenler pipetle çekmeyi bıraksalar belki her şey çok güzel olacak.Velhasıl herkes kendi işini dürüstçe yapsa...Zor bir ihtimal belki de...

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Yazdıklarınıza hak vermemek mümkün
değil.

Eski günleri daha çok arar olduk..

zuzuların annesi dedi ki...

Okudum;Ne kadar haklısınız dedim.
Düşündüm;Acaba bize müstahak mı dedim?Yüreğinize sağlık...

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Sevgili adsız yazımı yanlış anladın sanırım, benimki para pul hesabı değil vicdan ve insanlık hali.Kışkırtmak ise asla!

Ezgi'm,
istemediğimiz kadar hatta. Calgon eksik gramajli diye toplattırılıyormuş duyduğuma göre ama biz e ders olmaz ki!

Sevgili Jivago,
Arıyoruz gerçekten, teşekkür ederim hal verdiğim için.

Banu'cum,
Belki de! çünkü haklı olan susuyor da haksız olan bağırıyor artık.

Sevgilerimle...

--- dedi ki...

Bence blog yorumlarına da facebook'taki gibi 'beğen' özelliği eklensin. Öyle güzel yorumlar okudum ki, yazının güzelliğini pekiştirdiler.
Geçen gün Carrefour'daki dikkatinin sebebini şimdi daha iyi anladım anneciğim. İnsan bu örneklerle karşılaşınca nasıl çıldırıyor(um), bilirsin. Ama ben umutluyum, bir yerde incelip kopacak bu ip, doğru bir şeyler başlayacak. En azından başlaması lâzım.
Yazınla alakalı olarak aklıma geçen gün -sana da gönderdiğim- bir mail geldi. Pankartında "7.4 yetmedi mi?" yazan kıza Gani Müjde'nin cevabı...
Ah bu karşısındakini aptal zannedip kandırmaya çalışan aptallar!... Vardır ya hani bir söz; gün gelir hesap döner, keser döner, sap döner. Uyanın, uyanın da o keserler sizi doğramasın mazallah...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...