Salı, Ocak 15, 2008

KELİME OYUNLARI-EVLİLİK

Kelime oyununda evlilik dendi, nedendir bilmem çoktandır unutmuş olduğum çocukluğumdaki bir oyun geldi aklıma.
İlkokul yıllarımızda, (bizim çocukluğumuzda oyunlarımızda araç pek bulunmaz yaratıcı gücümüzle düzmece oyunlar oynanırdı) birkaç arkadaş biraraya geldiğimizde çok sevdiğimiz, nereden öğrendiğimizi de bilmediğimiz, adına da nişanlı koyduğumuz oyunumuzu oynardık. Aramızdan bir kişi ebe (ebe olmak için de can atardık) olur ortaya yere oturur, etrafına daire yapılırdı. Ebe el hareketleri ve yüz mimikleri yaparak oyuna başlardı.

''Bir sarı yılan kovaladı beni, on yedi yerimden yaraladı beni, çağırın benim güzel babacığımı alsın yılanı sarsın koluna....''

Mâkamı da vardı bu söylemin, nakarat yaparak devam edilirdi. Baba olan zoraki tavırlar takınarak gelir yanına... yine el hareketi, yüz mimikleri...

''Alamam yılanı saramam koluma, sensiz kalırım kolsuz kalamam.''

Sonra sıra anneye, abiye, ablaya ve en son nişanlıya gelirdi. Tabi nişanlının tavrı değişik, koşa koşa gelir,

''Alırım yılanı sararım koluma, kolsuz kalırım sensiz kalamam.'' derdi.

Oyunumuz nişanlıların sarılması ile sona ererdi. Oyuna katılanların hepsi bir kere ebe olur, oyunun tadına varılırdı.
Çocukluk, evlilik, hayaller...
Genç kızlıkta evlilik, beyaz gelinlik ve bir yuva olsa gerek. Ben bu hayali hiç yaşamadım. Amaçlarım çok değişikti, bakmam gereken bir ailem vardı ve hiç evlilik yapmadan kardeşlerime, babama bakacak, okuyacak, kariyer yapacak, iş sahibi olacaktım.
Ama yaşamı ben yönetemiyordum ki.
Eşimle tanışma, nişan, hazırlık ve evlilik tam beş ay içinde oldu bitti. Nasıl oldu, ne oldu anlamamıştım ve halen otuz altı yıl bunu anlamaya çalışıyorum. Hiç evlenmeyecek olan ben buraya gelmiştim işte.
EVLİLİK!
Gelenekleri, görenekleri, yaşamları, aileleri, zevkleri, istekleri, sevdikleri, sevmedikleri, düşünceleri, hayalleri, yapıları ve karekterleri ayrı ayrı olan iki kişinin bir arada yaşamaya mahküm edilmesidir. Güçlü olan koğuş ağası olur, herşeylerine karışan gardiyanlarda dışarıdaki ailelerdir.
EVLİLİK!
Saygı, sevgi, anlayış, dostluk, arkadaşlık ve en önemliside fedakarlıktır.
EVLİLİK!
Dünyanın yaşanılan en doyumsuz duygusu olan, yavrulara sahip olmaktır.
EVLİLİK!
Kazançları, kayıpları listelemek, zorluklarına karşın güzelliklerini bulup çıkarmak, akıl terazisi yapıp 'devam mı, tamam mı?' diye karar vermektir.
EVLİLİK!
Üşüyünce sarılabileceğin, sıkılınca bağırabileceğin, hasta olunca elini tutabileceğin her daim yanında olan biri demektir.
EVLİLİK!
Bitirilmesi gerektiğinde, 'onsuz yaşamaya hazır mıyım? onunla yaşamaya dayanmalı mıyım?' diye düşünülmesi gereken, eğer beyinde bittiyse, daha fazla yara almadan, yıpratılmadan sona erdirilmesi gereken bir süreçtir.
EVLİLİK!
Toplumumuzda kadınlara ev hanımı, erkeklere evin reisi denmesidir. Yani kadınlara ceza, erkeklere sefadır.
EVLİLİK!
Şarkılardaki gibi, ne seninle ne sensizdir.

Yaşamın kıyısında'n evlenecek olanlara, evlilere, evliliklerini bitirenlere gönlünce yaşam dileğiyle

5 yorum:

Berrin dedi ki...

ne güzel tanımlamıssınız evlılıgı..
ben hala kendı tanımımı yapamadım..
yüregınıze saglık..

anemon dedi ki...

merhaba
hoşbuldum ,
b kadar güzel anlatılabilirdi ancak yüreğinize sağlık hangimiz düşünürek evlensek bile sonradan nasıl burlarda olduğumuzu çözmüşüz ki hayat tasıyor herkesi bir yerlere deniz kıyısına vuran cakıl tasları gibi bir o kıyıdasınız bir bu kıyıda

Derin Sularda dedi ki...

Evliliği bu kadar farklı yönleriyle görüp, tanımlayabilmek için her halde bu kadar yaşanmışlığı bir araya getirebilmek, yorumlamak lazımmış diye düşündüm yazınızı okuduktan sonra.
Ne güzel dile getirmişsiniz bazı şeyleri az, öz ve en yalın haliyle.
Sevgiler..

Admin dedi ki...

MERHABA SEVGILI ARKADASIM YINE BUYUK ZEVKLE, VE BIR SOLUKTA OKUDUM YAZDIKLARINI. ZIYARETIN, OVGU DOLU SOZLERIN ICIN COK TESEKKUR EDERIM. BENDE DIKISTEN BIRAZ ANLARIM AMA GELGELELIM BUYUK DIKISLERDEN HER ZAMAN KORKARIM:))
KIRKYAMAYA BASLADIGIM ZAMAN ELISLERININ ICINDE EN ZOR OLANI DIYE DUSUNDUM, AMA SIMDI COK ZEVKLI BIR CALISMA DIYE DUSUNUYORUM, PARCALARI EKLEDIKCE CIKAN DIZAYNLAR INSANI BUYULYOR.
CANIM BENDE SENINLE TANISTIGIM ICIN MUTLUYUM, BU GUZEL YAZILARI OKUMA SANSINA SAHIP OLDUM. KOCAMAN SEVGILER SELAMLAR GONDERIYORUM OKYANUS UZERINDEN...

s. dedi ki...

hayat oyunlarımızdaki kadar saf ve sıcacık olsa keşke...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...